Chciałabyś zrzucić parę kilo, wejść w ulubioną spódnicę i po prostu poczuć się lepiej we własnej skórze? Sięgasz zatem po jedno z dwóch rozwiązań – rezygnujesz z ziemniaków i słodyczy lub wyrzucasz ze swojej diety wszystko co tłuste. Bo mówi się, że smażone jest niezdrowe, że od tłuszczu podwyższa się zarówno waga, jak i cholesterol. Czy tak jest naprawdę? W dzisiejszym artykule podpowiem Ci jakie tłuszcze możesz, a wręcz powinnaś spożywać, jakich unikać i dlaczego ich rola w żywieniu, szczególnie kobiet, jest tak ważna!
W obawie o swoją figurę sięgasz po produkty light? Wybierasz chudy ser, jogurt 0% i masz nadzieję, że taka dieta przyniesie efekty. Niestety, tak to nie działa z kilku przyczyn. Podstawą trwałej utraty masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych. Musisz pamiętać, że wybór odpowiednich składników, sposób ich przygotowania oraz ilość spożywanego pożywienia ma kluczowe znaczenie. Wyobraź sobie, że kupując żywność o obniżonej zawartości tłuszczu wydajesz pieniądze na produkty, które mają niższą wartość odżywczą. Dlaczego? Ponieważ skoro usunięto z nich tłuszcz, w jego miejscu musi pojawić się coś innego tj. więcej wody i konserwantów.
Pomyśl, czy warto wydawać swoje pieniądze na takiej jakości jedzenie, czy lepiej kupić wartościowe i smaczne produkty? Jest jeszcze jeden mankament żywności light – wraz z tłuszczem usuwane są rozpuszczalne w nim witaminy (głównie A i D, niezbędne m.in. dla dobrej kondycji wzroku, skóry i kości). A brak jednego składnika, osłabia z kolei działanie drugiego – skoro w serze brakuje witaminy D, to wapń jest gorzej przez nas przyswajany. Spójrz także na etykietę jogurtu – często tłuszcz zastąpiony jest przez cukier lub inne substancje słodzące. I tak koniec końców, kupując odchudzony nabiał, dostarczasz do swojego organizmu głównie zagęszczacze, konserwanty i cukier a to zdecydowanie nie pomaga przy odchudzaniu i dodatkowo nie działa prozdrowotnie. Nigdy nie patrzyłaś na to w ten sposób, prawda?
Nie powinnaś tego robić w żadnym wypadku. Tłuszcze są niezbędnym elementem w naszym ciele, dostarczają witaminy A,D, E a kwasy tłuszczowe nasycone pochodzenia zwierzęcego dostarczają również cennego cholesterolu. Ich wysoka gęstość energetyczna stanowi wygodne, wysokojakościowe źródło energii, a gdy wyrzucasz dużą pulę tłuszczów nasyconych osłabiasz swoją gęstość kośćca i narażasz się m.in. na osteoporozę. Istnieją takie tłuszcze, a dokładniej chemicznie mówiąc kwasy tłuszczowe, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Przykładem są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. I te musimy po prostu jeść, w odpowiedniej ilości. Organizm jest jak auto – jeśli regularnie nie będziesz dolewać benzyny, to w pewnym momencie przestanie jeździć. Podobnie jest z człowiekiem – jeśli nie będziesz dostarczać mu „paliwa” to zacznie szwankować. Dlaczego dostarczanie tłuszczów w diecie jest szczególnie ważne u kobiet? Bo regulują one pracę hormonów! A hormony kobiece utrzymują twój organizm w gotowości do rozrodu, sprawiając, że kolejne cykle miesiączkowe przebiegają prawidłowo. Gdy równowaga hormonalna zostaje zachwiana ty narażona jesteś na problemy z regularnością cyklu, zajściem w ciążę oraz utrzymaniem prawidłowej wagi! Aby uniknąć takiego scenariusza i bezpiecznie rozpocząć zmiany żywieniowe trzeba podejść do tego rozsądnie i nie zapominać o tym prawidłowym „dawkowaniu” tłuszczy. Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Napisz do nas a chętnie Ci pomożemy! Będziesz jadła smacznie, zdrowo a spadek wagi będzie naturalnym, przyjemnym procesem, a nie pasmem wyrzeczeń i frustracji.
I dochodzimy do sedna! Co powinno się znaleźć na Twoim talerzu? Na pewno tłuszcze, na których możesz bezpiecznie smażyć. I wcale nie musisz się obawiać tego rodzaju obróbki, bo nikt nie mówi tu o smażeniu w dużej ilości oleju. Ale mięso lepiej obsmażać na maśle klarowanym, smalcu czy oleju kokosowym, gdyż mają wysoką temperaturę dymienia, w przeciwieństwie do oleju czy oliwy.
Oleje roślinne – lniany, rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron i wiele wiele innych. Każdy z nich ma nieco inne zastosowanie i właściwości, dlatego warto stosować je na przemian. Są świetne do sałatek, kanapek czy jako dodatek do różnych przekąsek np. do hummusu czy pesto.
Ryby i mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak jaja, twaróg czy jogurty – jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej to w tych rzeczach znajdziesz wartościowe tłuszcze oraz wiele witamin.
Orzechy i bakalie – pestki dyni, orzechy włoskie, pecan, migdały, kokos i inne „przekąski” to źródło tłuszczy obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwzakrzepowych i obniżające poziom złego cholesterolu we krwi.
Widzisz teraz, że chcąc się odżywiać zdrowo i tracić na wadze wcale nie musisz rezygnować ze smaku i przyjemności. Możesz jeść to co lubisz i szybko zobaczyć efekty. Ważne dla twojego zdrowia jest jednak to, by posiłki były dobrze rozplanowane, gdyż skuteczność kwasów omega zależy od proporcji, w których dostarczamy je do organizmu. Zbyt duża ilość omega 6 utrudnia dostęp do organizmu kwasom Omega 3, co przynosi negatywny efekt – sprzyja powstawaniu stanów zapalnych czy chorób cywilizacyjnych łącznie z depresją. Jeśli potrzebujesz pomocy specjalisty – napisz lub zadzwoń a ułożymy plan żywieniowy idealnie dopasowany do Ciebie. Tobie pozostanie delektowanie się posiłkami i radość z efektów!
Zło w czystej postaci to np. margaryna, bite śmietany w sprayu i wiele gotowych przekąsek ze sklepowych półek. Większość z nim zawiera tłuszcze trans. Co to takiego? Najprościej mówiąc – to utwardzone tłuszcze. Zobacz – olej roślinny w przyrodzie występuje w postaci ciekłej, a margaryna ma postać stałą, jak masło. Jak to możliwe? Dzieje się tak dzięki chemicznych procesom. To właśnie ten rodzaj tłuszczu odpowiedzialny jest za to, że ludzie tyją i chorują. To one zwiększają poziom złego cholesterolu a obniżają poziom dobrego, przyczyniają się do insulinooporności, cukrzycy, zmian miażdżycowych, nowotworów i wielu innych chorób, z którymi boryka się społeczeństwo XXI wieku.
Teraz już wiesz jakie tłuszcze powinny znaleźć się w Twojej diecie a jakich unikać jak ognia. Nie bój się dobrego tłuszczu! Zdrowe tłuszcze dają nam na dłużej sytość i energię do działania. Nie musisz rezygnować z jajecznicy, słodkich omletów czy sałatki z dressingiem. Pomyśl sobie, że nie musisz być na diecie składającej się z jałowych dań bez smaku, których będziesz miała dość po dwóch dniach. Możesz przyrządzać smaczne posiłki, które smakować będzie zarówno Tobie jak i Twojej rodzinie. Nikt z was nie odczuje, że wprowadzacie żywieniowe zmiany. Ty poczujesz się lepiej, a zamiast wydawać pieniądze na lekarza czy śmieciowe jedzenie będziesz mogła kupić sobie nową sukienkę. Bo stara będzie za luźna 🙂
Photo by Victor Freitas on Pexels.com